loader
Pellet

Co to jest pellet? NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE

Pellet - Czym jest oraz co musisz wiedzieć o pellecie

Pellet to bez wątpienia jedno z najchętniej kupowanych obecnie paliw. Co ciekawe, zaklasyfikowany został do biomasy, a więc jest w pełni ekologiczny. Jest to alternatywne rozwiązanie do oleju, gazu, czy węgla. Oczywiście mowa o pellecie drzewnym. W poniższym artykule dowiedzieć można się tego, czym w ogóle jest pellet oraz czym tak w ogóle jest certyfikowany pellet, a także jakie właściwości powinny spełniać kotły, w których umieszczana jest biomasa. Przeprowadzona zostanie także analiza ekonomiczna, w której porównane zostaną koszty ogrzewania ciepłej wody użytkowej, a także budynku. Pomoże w tym porównanie pelletu z węglem typu groszek.

Pellet - wygląd

Czym jest pellet zgodnie z przepisami prawa?

Pellet to niewielkie i jakże pachnące granulki, które powstają z tak zwanych odpadów drzewnych. Z pewnością niekwestionowaną zaletą pelletu jest jego atrakcyjna cena, szeroka możliwość wykorzystania, ekologia oraz łatwość transportu. To ogromna konkurencja dla oleju opałowego oraz węgla kamiennego. Co ciekawe, pellet może zostać także uzyskany dzięki wielu gatunkom roślin. Wszelkie rozmowy dotyczące pozytywnych właściwości oraz możliwości wykorzystania pelletu warto rozpocząć od zapoznania się z dostępnymi definicjami biomasy.

Minister Środowiska 4 sierpnia 2003 roku ustanowił, iż biomasa to paliwo, które w pewnym stopniu lub całości jest wyprodukowane z różnego rodzaju substancji roślinnych pochodzących z leśnictwa lub rolnictwa i wykorzystywane są w celu uzyskania energii. Zbieżną definicję dostrzec można u Ministra Gospodarki i pracy, który w grudniu 2004 roku określił, w sprawie szczegółowego obowiązku zakupu energii elektrycznej, który określił, że biomasa to ciekła lub stała substancja pochodząca z resztek, odpadów, które mogły powstać podczas obróbki leśnej oraz rolnej. 

W związku z tym do biomasy zaliczyć można:

Odpady z obróbki drewna oraz drewno odpadowe, trociny, pył drzewny, zręby, kukurydzę i słonecznik bulwiasty, rośliny energetyczne, zboża słomę, trawy wieloletnie oraz uprawy rolne. 

Jaki powinien być pellet?

Pellet to przede wszystkim granulat, którego charakteryzuje niezwykle wysoka kaloryczność. Produkowany jest dzięki czynnościom sprasowania pod wysokim ciśnieniem. W żadnym stopniu nie dodaje się do niego jakichkolwiek substancji sklejających, ani też odpadów pochodzących z obróbki drewna. Najczęściej pellet stosowany jest do ogrzewania domków jednorodzinnych, budynków usługowych cechujących się dużą powierzchnią oraz w przypadku instytucji użytku publicznego. Kaloryczność dobrej jakości pelletu może wynieść nawet 19 MJ/kg. Warto jednak podkreślić, że niewiele mniej zauważyć można w przypadku ekogroszku. Rynkowa wartość opałowa tego surowca mieści się w przedziale 22-24 MJ/kg. W przypadku ekonomicznego pelletu na szczególną uwagę zasługuje jego gęstość. Z płyt wiórowych oraz nieokorowanych zrębów, czy też materiałów drewnopodobnych niestety nie da się w żaden sposób uzyskać pelletu o wysokiej kaloryczności. Jeżeli wykonany zostanie z materiałów wymienionych powyżej, niestety istnieje wysokie prawdopodobieństwo, iż będzie zawierał w sobie plastik PCV oraz olej, a zatem przestanie być surowcem ekologicznym. Płyty szlifierskie mogą mieć w sobie znaczące ilości tak zwanego korundu z papieru ściernego. W takim przypadku nie osiągnie się także wysokiego poziomu wilgotności. Co ciekawe, współczynnik ten nie powinien przekraczać 10%. 

Stosowanie pelletu o niskiej kaloryczności, może powodować:

  • Zapychanie się podajnika,
  • uzyskanie zbyt niskiej temperatury w danym piecu,
  • powstawanie niepożądanych zgorzel na palniku,
  • powstanie zbyt dużej ilości popiołu.

W celu zapobiegniecia tym czynnikom, warto zakupić produkt spełniający normy jakościowe, jak:

  • Wilgotność,
  • wartość opałowa pelletu,
  • Maksymalna wartość pyłu,
  • gęstość oraz wymiar pelletu.

W przypadku europejskich norm dobrą jakość pelletu oznacza certyfikat DIN PLUS. Został on stworzony przez DIN CENTRO, czyli niemiecką firmę. Wcześniej stosowano normę pochodzenia austriackiego, określaną jako  ÖNORM M7135, a także niemiecką wartość DIN 51731. To właśnie za sprawą tych dwóch wartości powstała tak zwana DIN PLUS, która wprowadziła aż dwie klasy pelletu, czyli EN plus A2, oraz EN plus A1. Druga wartość oznacza pellet cechujący się najwyższymi wartościami. Jest to bez wątpienia pellet z najwyższej półki. Przed zakupem warto jednak upewnić się, iż nasz pellet na pewno pochodzi z zaufanego źródła, a my nie zostaniemy oszukani. Zakupiony produkt powinien posiadać certyfikat DIN PLUS. Tylko dzięki temu będziemy mieli pewność, iż jest to bezapelacyjnie najwyższa jakość paliwa. Automatykę kotłową warto rozszerzyć także o tak zwany czujnik ciepła c.w.u oraz bufor ciepła. W niektórych kotłach znajdują się także czujniki pogodowe. Koszt pieca na pellet w wersji standardowego mocy 16 kW to koszt około 13 tysięcy złotych, a więc niemało. Jeżeli wyposażenie pieca ma być wzbogacone o dodatkowe funkcje, takie jak soda lambda, moduł internetowy, czy czujnik temperatury pokojowej, musimy liczyć się z kosztem nawet 17 tysięcy złotych. 

W jaki sposób przebiega produkcja pelletu?

Zazwyczaj procedury wytwarzania pelletu prezentują się podobnie. Biorąc pod uwagę fakt, iż do produkcji pelletu stosowane są różnego rodzaju materiały, w efekcie otrzymać można surowiec cechujący się nieco odmiennymi od reszty wartościami charakteryzującymi dane rodzaje granulatów. Co ciekawe, różnice te mogą być bardzo duże. Produkcja pelletu zarówno ze słomy, jak i z trocin polega na podaniu konkretnych materiałów wsadowych dokładnie takim samym zabiegom. W pierwszym etapie następuje niezwykle powolne rozdrabnianie surowca, co sprawia, że będzie on nadawał się do dalszej obróbki. Kolejnym i jednocześnie jednym z najważniejszych etapów świadczących o jakości pelletu jest proces suszenia. Ten etap wykonywany jest jednak wyłącznie w przypadku, kiedy użyte materiały faktycznie wymagają suszenia. Po tym procesie przystępuje się do dalszej obróbki i rozdrabniania surowca. W kolejnym etapie następuje proces granulacji, co sprawia, że w efekcie otrzymać można odpowiednią wielkość granulatu. Do trzech ostatnich i zarazem kluczowych etapów zalicza się: chłodzenie, ekspedycję oraz magazynowanie. 

Kaloryczność pelletu- bardzo ważny parametr

Tak naprawdę kaloryczność pelletu jest ściśle związana z wydajnością, jaką osiągnie. Średnie wartości kaloryczności pelletu mieszczą się w granicach 18-20 MJ/kg. To sprawia, że pellet niemal doskonale prezentuje się na tle innych surowców. W przypadku znalezienia jakiegokolwiek przelicznika oleju, opałowego oraz gazu, dostrzec można, że ceny pelletu są stosunkowo niedrogie. Kaloryczność zaledwie jednego litra oleju jest tak samo kaloryczna, jak kilogram dobrej jakości pelletu. Biorąc pod uwagę współczesne realia, zaoszczędzić można na opale około 45% środków przeznaczonych na ogrzanie domu. Koszty energii z węgla są tak naprawdę niewiele niższe, a ilość substancji szkodliwych wydalanych do otoczenia jest nieporównywalnie wyższa. Co ciekawe, nawet 15% węgla stanowi popiół, który następnie należy wyrzucić do śmieci oraz za niego zapłacić. Po wpisaniu w wyszukiwarkę hasła ,,pellet kaloryczność'' wiele osób może być pozytywnie zaskoczonym, ile dzięki niemu zaoszczędzić można środków zaledwie na jednym sezonie opalania. 

Dlaczego warto inwestować w pellet opałowy?

Dzięki pelletowi uzyskiwanemu z biomasy ogrzać można zarówno małe mieszkanka, jak i duże domy. Biorąc pod uwagę jego kaloryczność oraz ekologię, uważa się, iż jest to bez wątpienia paliwo przyszłości. Warto zauważyć, że emisja dwutlenku węgla wydalanego do atmosfery jest taka sama, jak emisja podczas wzrostu drzewa, a więc znikoma. Po jego wypaleniu na dnie pieca powstaje minimalna ilość popiołu, którą można jednak wykorzystać jako nawóz. Pellet był dawniej znany wyłącznie w Europie Zachodniej, jednak obecnie nie brakuje także jego zwolenników w kraju. 

Jak będzie wyglądało ogrzewanie pelletem w ciągu najbliższych lat? 

To głównie spora oszczędność. Do jego zalet należy dodać wydajność. Surowce, takie jak gaz ziemny, czy węgiel mogą niedługo całkowicie zostać wykorzystane, przez co pellet staje się paliwem przyszłości. Wzrastały będą także ceny, a związane będzie to z ograniczoną dostępnością tychże surowców. Doprowadzi to do tego, że opalanie domu węglem kamiennym może stać się niemal całkowicie nieopłacalne. Duże zużycie będzie skutkowało także zwiększaniem się produkcji, co sprawi, że ogrzewanie domu pelletem stanie się coraz powszechniejsze. 

Czy warto już teraz zainwestować w pellet?

Oczywiście i nie należy robić tego wyłącznie ze względu na stosunkowo niską cenę. To paliwo jest niemal całkowicie bezpieczne dla naszej planety i środowiska. Dzięki spalaniu pelletu ogranicza się emisja szkodliwych substancji do atmosfery, co ma przemożny wpływ dla społeczeństwa, gdyż powstaje on z odpadów drzewnych. Ogrzewanie domów pelletem to więc nie chwilowa moda, ale spore oszczędności oraz ochrona otoczenia. Zwrot wszelkich kosztów montażu nowej instalacji może zwrócić się zaledwie w ciągu paru miesięcy.